Konijn uit de hoge hoed op CES | Synigo Pulse
Horizontal line
Horizontal line
18-01-2024 Written by Peter de Haas

Konijn uit de hoge hoed op CES

Vorige week vond de Consumer Electronics Show (CES) plaats in Las Vegas, dé jaarlijkse technologiebeurs waar bedrijven hun nieuwste innovaties op het gebied van consumentenelektronica presenteren.  
Bijna elke fabrikant van consumentenelektronica is aanwezig op dit evenement, en voor velen is het dé plek om nieuwe innovaties aan te kondigen en te tonen. Van nog grotere en plattere tv's tot de nieuwste computers met baanbrekende innovaties op bijna elk onderdeel; je vindt het er allemaal. 

Dit jaar viel er voor mij één bedrijf in het bijzonder op, in een periode waarin bijna alles in het teken staat van AI: Rabbit Inc. Dit bedrijf denkt niet alleen anders, maar durft ook anders te zijn. Ze zijn op een missie om de meest eenvoudige en intuïtieve computer te realiseren. Ga dr maar aan staan; hun eerste model, de Rabbit R1, is hier een eerste poging van.

 

Qua design heeft de R1 een nostalgisch tintje, geïnspireerd door retro gadgets zoals de Tamagotchi, en ontworpen in samenwerking met het ontwerpbureau Teenage Engineering. De R1 kenmerkt zich door een 2,88-inch touchscreen, een knop voor spraakcommando's, een scrollwiel voor navigatie, en een AI-versterkte roterende camera geschikt voor videogesprekken en geavanceerde computervisietoepassingen. 

De R1 draait op Rabbit OS, gebaseerd op het Large Action Model (LAM). Dit besturingssysteem ‘begrijpt’ complexe gebruikersintenties en kan gebruikersinterfaces bedienen en acties uitvoeren namens de gebruiker. In tegenstelling tot veel spraak gestuurde assistenten die beperkt zijn tot basisopdrachten, kan Rabbit OS een breed scala aan digitale taken aan, van het zoeken van informatie tot het boeken van reizen en het doen van online aankopen. Er is zelfs een experimentele functie waarmee gebruikers hun eigen "rabbits" kunnen trainen voor specifieke taken. 

Tot voor kort was ik alleen bekend met Large Language Models (LLMs). Een LLM is een type AI-model gespecialiseerd in het verwerken, begrijpen en genereren van natuurlijke taal. Het wordt getraind op enorme datasets van tekstuele informatie en leert patronen en relaties binnen de taal te begrijpen, nuttig voor taken zoals tekstgeneratie, vertaling, samenvatting en vraag-antwoord systemen. 

Een LAM, zoals geïntroduceerd door Rabbit Inc., is een meer gespecialiseerde vorm van AI, gericht op het uitvoeren van acties op basis van gebruikersinstructies. Terwijl LLM's zich vooral richten op taalbegrip en -generatie, is een LAM ontworpen om acties uit te voeren, zoals het bedienen van apps, het boeken van reizen, en het uitvoeren van online aankopen. Een LAM interpreteert niet alleen taal, maar interacteert ook met verschillende interfaces en systemen om specifieke taken uit te voeren op basis van de geïnterpreteerde instructies. 

Rabbit Inc. introduceert hiermee een fascinerende nieuwe invalshoek: een AI die, binnen de door de gebruiker geautoriseerde applicaties en diensten, taken kan uitvoeren. En dat allemaal in een nieuw type apparaat; een companion. Dit is geen vervanging voor mijn mobiele telefoon, maar eerder een apparaat dat naast mijn telefoon bestaat, met unieke functies en mogelijkheden. 

Tijdens zijn keynote op de CES, besprak Jesse Lyu, oprichter en CEO van Rabbit, de beperkingen van huidige mobiele apparaten en app-gebaseerde besturingssystemen. Hij benadrukte de complexiteit van het navigeren door apps en het gebrek aan eenvoud, gezien de noodzaak om vaak tussen verschillende applicaties te switchen voor diverse (mini)taken. Voor Rabbit INc dus een reden om echt een andere categorie apparaat en OS te ontwikkelen en niet een app op een telefoon. 

Of Rabbit Inc. succesvol zal zijn in hun streven om de eenvoudigste, meest intuïtieve computer te maken, blijft een vraag. Maar hun aanpak toont aan dat er altijd nieuwe invalshoeken zijn bij het toepassen van AI. Het zijn juist deze producten en diensten, die niet voortbouwen op bestaande concepten, die hopelijk een echte verandering in gang zetten: computers die voor óns werken, in plaats van andersom. 

Welke toepassingsmogelijkheden zie jij in de toepassing van een LAM in bijvoorbeeld jouw digitale werkplek. Hoe en waar kan dit bijdragen aan jouw productiviteit? Deel je ideeën in de comments, wie weet kunnen we ze waar gaan maken … 

O ja, ik heb wel alvast een Rabbit R1 besteld; ook een verademing dat het apparaat gewoon wereldwijd geleverd zal worden (rond de pasen is de belofte). 


Tag icon Tags: AI , Innovation
Horizontal line
Horizontal line